fbpx

e17 Telecom

mòbil està piratejat

Com detectar si el teu mòbil està piratejat: Guia per protegir les teves dades i la teva privacitat

Com detectar si el teu mòbil està piratejat

En el món digital en què vivim, el mòbil s’ha convertit en una eina indispensable per a la nostra vida personal i professional. Hi emmagatzemem informació delicada com contactes, fotos, correus electrònics i dades bancàries, cosa que el converteix en un objectiu atractiu per als hackers.

A e17, com a operadora de telefonia i fibra a l’Empordà, som conscients de la importància de mantenir el teu dispositiu segur. Per això, en aquest article t’ajudarem a identificar si el teu mòbil està piratejat i què pots fer per protegir-lo.

1. Símptomes estranys en el rendiment del mòbil

Un dels primers indicis que el teu mòbil està piratejat és que el rendiment comença a ser estrany. Els dispositius mòbils solen funcionar de manera fluida quan estan en bon estat, però si notes canvis sobtats, com ara que el mòbil vagi més lent del normal o s’escalfi sense raó aparent, podries estar davant d’un problema de seguretat.

Tot i això, aquests símptomes poden estar relacionats amb altres causes com l’acumulació d’aplicacions o un ús intensiu del mòbil. En conseqüència, és important observar altres indicis abans de concloure que el teu dispositiu mòbil està piratejat

2. Consum de bateria inusual

Un altre senyal d’alerta és un consum de bateria fora del normal. Si la teva bateria es descarrega més ràpidament de l’habitual, sense que hagis canviat els teus hàbits d’ús, podria ser perquè un programa maliciós està funcionant en segon pla, utilitzant els recursos del teu mòbil sense que en siguis conscient.

Comprova a la configuració del mòbil quines aplicacions estan consumint més bateria. Si detectes alguna app desconeguda o que no reconeixes, és un motiu per preocupar-te i investigar més a fons.

3. Augment del consum de dades

Si detectes un consum de dades mòbils inusual, aquest podria ser un dels símptomes més clars que el teu mòbil ha estat compromès. Els pirates sovint utilitzen les teves dades per enviar informació des del teu telèfon cap a servidors externs sense que tu en siguis conscient. Si notes que el consum de dades ha augmentat de manera dràstica sense que hagis canviat els teus hàbits de navegació o descàrrega, és hora de sospitar.

A més a més, pots revisar el teu historial de dades a la configuració del telèfon i veure quines aplicacions han utilitzat més dades. Així i tot, si l’augment és anormal, és possible que estiguis sent víctima d’un atac.

4. Aplicacions desconegudes o sospitoses

Si veus que al teu mòbil han aparegut aplicacions desconegudes que tu no has instal·lat, aquest és un senyal evident que alguna cosa no va bé. Els hackers poden instal·lar aplicacions malicioses al teu dispositiu per obtenir control remot sobre ell o per accedir a la teva informació personal.

Fes una revisió periòdica de totes les aplicacions instal·lades. Si trobes alguna que no reconeixes, és recomanable que la desinstal·lis immediatament, però primer investiga si és maliciosa o no. Per aquesta raó, és important descarregar aplicacions només de fonts fiables com Google Play o l’App Store.

5. Trucades i missatges que no reconeixes

Un altre indici clar que el teu mòbil ha estat piratejat és si veus que al teu registre de trucades o missatges de text hi ha comunicacions que no has fet tu. Els hackers poden utilitzar el teu telèfon per fer trucades fraudulentes o enviar missatges SMS per accedir a comptes o per verificar compres en línia.

De fet, alguns pirates poden enviar missatges de text amb codis de verificació per intentar accedir als teus comptes en línia. No obstant això, si detectes alguna activitat sospitosa en el teu historial de trucades o missatges, és important que prenguis mesures immediatament per protegir-te.

6. Anuncis emergents o comportaments estranys

Si comences a veure anuncis emergents quan navegues o fins i tot quan no estàs utilitzant el mòbil, aquest és un símptoma clar d’infecció per programari maliciós. Aquests anuncis poden aparèixer a qualsevol moment i moltes vegades estan dissenyats per enganyar-te a fer clic i descarregar més programari maliciós.

A més a més, aquests comportaments estranys poden anar des de l’obertura inesperada de pàgines web fins a l’inici sobtat d’aplicacions. Finalment, si notes comportaments d’aquest tipus, és probable que el teu dispositiu estigui compromès.

7. Reinici sobtat del mòbil

Un telèfon que es reinicia de manera sobtada pot estar indicant un problema de seguretat i pot està piratejat. Els hackers poden utilitzar aquesta tàctica per carregar programes maliciosos quan el dispositiu es reinicia. Si el teu mòbil es reinicia sovint sense cap raó aparent, aquest és un altre motiu per sospitar.

Comprova que no hi hagi problemes de maquinari o d’aplicacions conflictives que podrien estar causant aquests reinicis, però si això passa repetidament, podria ser un indici clar de pirateria i el teu móbil està piratejat.

8. Missatges d’error i finestres emergents sospitoses

Si reps missatges d’error estranys o veus finestres emergents sospitoses quan intentes accedir a determinades aplicacions o funcionalitats, és possible que algun programa maliciós estigui interferint amb el normal funcionament del mòbil. Aquests missatges solen contenir informació tècnica complicada, però són una forma més que els pirates poden utilitzar per confondre’t i obtenir accés al dispositiu.

9. Riscos associats a les connexions Wi-Fi públiques

Un altre mètode que els hackers utilitzen per accedir als mòbils és a través de connexions Wi-Fi públiques no segures. Quan et connectes a una xarxa oberta, els hackers poden interceptar les dades que envies i reps. Això pot incloure contrasenyes, informació personal o, fins i tot, accés directe al teu dispositiu.

Per tant, és fonamental que evitis connectar-te a xarxes Wi-Fi públiques sense protecció, o que utilitzis una VPN per encriptar les teves dades i protegir-te.

10. Com protegir-te si sospites que el teu mòbil està piratejat

Si has detectat algun dels símptomes anteriors, és important que actuïs ràpidament per minimitzar els danys. Aquí tens alguns passos a seguir per protegir el teu dispositiu i les teves dades personals:

a. Restaura el teu mòbil a la configuració de fàbrica
Si creus que el teu mòbil ha estat piratejat, el primer pas és fer una còpia de seguretat de les teves dades importants i restaurar el dispositiu a la configuració de fàbrica. Això eliminarà qualsevol aplicació maliciosa o canvi que s’hagi fet al sistema.

b. Canvia totes les teves contrasenyes
En conseqüència, és fonamental que canviïs totes les contrasenyes dels teus comptes, especialment les que estan vinculades al teu dispositiu mòbil, com correus electrònics, comptes bancaris i xarxes socials. Opta per contrasenyes segures i úniques per a cada compte.

c. Activa la verificació en dos passos
Per afegir una capa addicional de seguretat, activa la verificació en dos passos als teus comptes importants. Això fa que, fins i tot si algú aconsegueix la teva contrasenya, no pugui accedir-hi sense el segon factor de verificació, com ara un codi enviat al teu mòbil.

d. Instal·la una aplicació de seguretat
Instal·la una aplicació de seguretat de confiança que et permeti escanejar el teu dispositiu per detectar programes maliciosos. Aplicacions com Avast, Kaspersky o Bitdefender poden ajudar-te a protegir el teu mòbil i a identificar possibles amenaces.

11. Prevenció: Les millors pràctiques per evitar la pirateria

Com hem comentat, la millor manera de protegir el teu mòbil és prevenint qualsevol atac. Aquí tens algunes bones pràctiques que pots seguir:

Descarrega aplicacions només de fonts oficials com Google Play o l’App Store.
No facis clic en enllaços sospitosos o missatges desconeguts.
Evita connectar-te a xarxes Wi-Fi públiques sense protecció.
Mantenir el teu sistema operatiu actualitzat amb les darreres actualitzacions de seguretat.

En definitiva, els mòbils són cada vegada més vulnerables als atacs de hackers, però amb les mesures de seguretat adequades, pots detectar si el teu dispositiu ha estat piratejat i protegir-te d’atacs futurs.

A e17, telefonia mòbil i fibra a l’Alt Empordà, estem compromesos a ajudar-te a mantenir el teu dispositiu segur i protegir la teva privacitat.

Vols saber gestionar les teves contrasenyes del teu telèfon mòbil?, clic aquí!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *